<$BlogIte Dün ilk elmalı kurabiyemi yapmaya karar verdim.Tabi ki ilk başvurduğum kaynak yamek blogları oldu.Çok değişik tarifler buldum ve özellikle yorumları inceledim :) çünkü hayal kırıklığı yaşamak istemedim.Genel problem elmalı kurabiyelerin kuru olması ve ya margarinle yapılmasıydı.Ben de mümkün olduğunca katı yağ kullanmamaya çalışırm.Sonunda Bengisu'nun tarifini yapmaya karar verdim ve sonuç harika oldu Öncelikle malzemeleri vereyim;
Hamur için: 1 su bardağı sıvı yağ 3 adet yumurta 1 su bardağı yoğurt 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 3 yemek kaşığı süt(ben koymadım) 5-6 kaşık toz şeker aldığı kadar un
İç malzemesi için: 3 Büyük boy elma(normal tarifte 5-6 diyor ama bana 3 büyük elma yetti,karar sizin) 1 tatlı kaşığı tarçın 5-6 yemek kaşığı şeker yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz Üzeri için: pudra şekeri
İlk önce elmaları soyup rendeleyin.Daha sonra elmalarla şekeri 10 dakika kadar ocakta pişirin.Piştikten sonra tarçını,cevizi ekleyip karıştırın.
Sırasıyla 3 yumurtayı 6 kaşık şekerle çırpın,yoğurdu,yağı,unu,vanilyayı,kabartma tozunu ilave edin.Kulak memesi kıvamında olana kadar un ilave edin.Yumuşaklığı ekmek hamuru gibi oluyor. Hamuru 10-15 dk dinlendirin. Daha sonra elinize iki ceviz büyüklüğünde kadar bezeler kopartıp elinizle kare şekli verin. Yağlı ve yumuşak bir hamur olduğu için kolay olucaktır. Ortasına bir yemek kaşığı kadar elmalı harçtan koyup zarf katlar gibi kapatın.
Normalde herkezin yaptığı yöntem şu;portakal büyüklüğünde bezeler koparıp merdaneyle 1cm kalınlığında yuvarlaklar açıp,4 e kesip,harç geniş tarafa konduktan sonra rulo gibi sarmak. Ancak bana bu zarf şekli daha kolay geldi.Hamur kesilmekte de zorlandığı için elde şekillendirmek daha kolay. Önceden 170-175 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk kadar pişirin.(üstü pembeleşinceye kadar) Çıktıktan sonra çay süzgeci yardımıyla pudra şekeri serpin.
Not:Hamurun ince olmaması önemli,aksi halde kuru olur. İç harcı olarak ayva reçeli de kullanabilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun,ilk tarifimi umarım iyi anlatabilmişimdir.
Etiketler: Tatlilar |